Spinning Babies/Aktiv Baby REBOZO

I början av min doulakarriär gick jag en rebozo-kurs och en Spinning babies workshop. Det verkade flummigt och svårt. Jag fattade liksom inte RIKTIGT hur det skulle funka och tänkte mest att det kunde vara skönt för mamman som omväxling under förlossningen att göra något annat än sitta på en boll.

Nu har 107 doulabebisar fötts och jag känner att jag kan få medalj i långa förlossningar. MEN, sedan jag mer aktivt börjat instruera föräldrar att göra övningar hemma för att bebisen skall inta en så fördelaktig och optimal ställning som möjligt inför förlossningen så jävlarimej går det inte mycket smidigare?!

Alla mammor VILL verkligen inte göra käcka övningar hemma, en del saknar någon att göra dem med och andra vill absolut inte under några som helst omständigheter prova sånt här hokuspokus under förlossningen. Jag kan mycket väl förstå skepsisen (inte minst när man läser på hos BakingBabies) och det är ju svårt att rodda med en studie på detta men ERFARENHETEN säger mig att det blir smidigare förlossningar!
Antingen är man passiv och hoppas på det bästa och det kan funka hur bra som helst, eller så är man aktiv och gör vad man kan för att curla sig fram till bebisen på bröstet liksom.

Jag som doula tycker ju att det är skönare att se till att bebisen inte kör en +8 timmar liggandes back2back medan andra tycker att tiden på förlossningen får göra sitt. Ett utdraget förlopp kanske är att föredra om man är superrädd för att det skall gå som sist på en timme, men de flesta vill ju såklart att saker och ting skall ha en lagom progress.

Fler än en ofödd bebis har hotats av kejsarsnittsfödsel men å nej, det löste vi innan det blev som det kunde blivit. Sedan har jag ännu aldrig hört om någon som har gjort övningarna där barnet lagt sig fel istället. Snarare tvärt om (som övningarna utlovar) att den ofödda bebisen gjort mer tillsammans med sin mamma än vad barnmorskan trodde var möjligt.

En barnmorska sa till en av våra mammor att bebisen låg fint fixerad i bäckenet men ryggen bak mot mammans rygg (back2back) vilket var det som mamman fruktat mest under hela graviditeten. Barnmorskan svarade på mammans bedrövelse med kommentaren ”Det finns INGENTING du kan göra, barnet är ju fixerat!”
Mamman fick övningarna och nästa vecka på barnmorskebesöket hade mamman snurrat runt bebisen och hon KÄNDE när det hände!

En annan mamma fick ett vändningsförsök bokat då bebisen låg mer eller mindre i tvärläge med huvudet mer upp än rumpan. En veckas ihärdiga tränings-sessioner fick bebisen att snurra hela vägen ner med huvudet!

Under en förlossning tog det så otroligt lång tid för bebisen att passera den trängsta passagen i bäckenet, spinae-utskotten, mamman gjorde ALLT möjligt men tillslut var det bara kejsarsnitt kvar på checklistan. Som tur var blev vi avbrutna av ett blödningslarm så DEN mamman gav oss lite tid. Jag lade repozon över rumpan på mamman som lutade sig mot partnern. Sedan cyklade jag med mina armar för att vicka ner den lilla. När jag säger cykla, då menar jag typ Vätternrundan. Efter ca en halvtimma kom doktorn tillbaka och då stod bebisens huvud redo att komma till världen!

Summa summarum, ska du ha en doula, vill ha ett så kort förlopp som möjligt och tänker att du kan lägga lite energi på att jobba med bebisen innan den är född, välj då en doula med kunskaper i Aktiv Baby eller Spinning Babies!