Efter förlossningen, kvar på BB och väl hemma

Ibland får jag frågor om tiden på BB. Jag har några favorit-tips:

  • BÄRSJAL. Nummer och prio 1. Knyt fast din bebis hud mot hud så blir starten ofta enklare. Skit i baljan. Använd den till alla väskor. Det är helt OK att gå på toa med bärsjal :-).
  • Förvänta dig inte uppassning, många kan känna sig ensamma och instängda på sina rum. Kolla i pärmen och läs på lapparna vilka tider som gäller för mat mm. Ring på klockan så rätt personal kommer och hjälper till. Ofta är både undersköterskan och barnmorskan upptagna med andra men ringer man på klockan så vet de om att ni behöver stöd eller har frågor.
  • Be att få TENS-behandling mot efterverkar (klicka på länken för program). Absolut om du är omföderska. Jag har sett hur den gör underverk så se till att få till en behandling efter förlossningen och en före hemgång.
  • Om underlivet känns mörbultat kan man frysa bindor med vatten i och sedan ha i trosan. Det känns ofta skönt och svalkande.
  • Bindor med alsollösning verkar lite sammandragande och många använder det, tom under toabesöken (tryck dem lätt mot underlivet och gör det du ska 😉 ). Se till att lösningen står i kylen, den är skönast kall!
  • Se till att duscha underlivet under toabesök men lagom stråle. Har man inte duschen i närheten av toa kan man köpa en slang att koppla på handfatskranen för att underlätta. Finns på tex Clas Ohlson.
  • Se till att ha en STOR vattenflaska i närheten när du ammar. Och kanske en tidning och eller fjärrkontroll till TVn. Har du väl satt dig kanske det tar en stund att komma upp ;-).
  • OM du vill ha besök (helst inte på BB, minimera tillförsel av bakterier dit då det finns många sjuka barn i krokarna) så be gärna besöket ta med fika (kaffe OCH tillbehör eller kanske mat) och förvarna gärna att de bara får stanna en timme eller så. En ny familj kan vara skör och man behöver ofta tid att bli familj, själva. Men detta varierar GIVETVIS från familj till familj.

One thought on “Efter förlossningen, kvar på BB och väl hemma

Comments are closed.