Amning och karies

Idag gällde ett av mina hjälpmammesamtal inte direkt amning och karies men vi kom in på det. Jag började surfa runt i hjälpmammegruppen efter vetenskapliga artiklar gällande saken och tänte att jag samlar alla länkar här för den som är intresserad.
Summa summarum så får man inte karies av bröstmjölk/laktos (eftersom det är den största kolhydraten i bröstmjölk, vore ju kasst om evolutionen inte löst det!). Det är andra kolhydrater man kan få karies av (glukos, fruktos och sackaros till exempel).

Amningsbloggen skriver om karies och i kommentarerna till inlägget finns mycket vetenskapligt stöd i ämnet.
CONCLUSION: It is concluded that human breast milk is not cariogenic.
Där finns även en doktorsavhandling av Yvonne Luxford som heter:
Was the Tooth Fairy Breast Fed? The Politics of Infant Tooth Decay
Väldigt intressant om man orkar läsa. Konklusionen börjar på sidan 257 och avslutas på sidan 263 med orden: ”Breast feeding does not cause decay, however, exclusive breastfeeding is not
a guarantee that a child will be caries free.”

Lin, en kollega söder över, har följande på sin blogg Sagogrynet gällande karies. Hon har för övrigt mottagit Amningshjälpens Bröstpris för sin blogg!

En intressant studie från Tanzania angående ”snuttande” och skador på tänderna.

En annan studie om kolhydratmetabolism.

Vår Dr. Jack Newman har skrivit följande på sin Facebook-sida:

”Breastfeeding at night. I received two questions about this today through our website. Mothers are being told that breastfeeding at night will cause their babies or toddlers to get cavities. There is no evidence for this at all. The vast majority of infants and toddlers who breastfeed at night do not get cavities. Forcing an 18 month old, say, who is usually very attached to breastfeeding and breastfeeding at night to stop breastfeeding even just at night may cause real psychological trauma to the child and things will not be easy for the rest of the family trying to force an 18 month old to stop breastfeeding at night. Dentists have told parents this for years. If the questions I am getting on this are an indication of what is going on, pediatricians have now jumped on the bandwagon.
Okay, some babies or toddler do get cavities, but this has more to do with weakened enamel than breastfeeding. See this article, one of several denying that breastfeeding is associated with toddler cavities. This article is a review of studies on breastfeeding and cavities.
“This review led us to conclude that there is no scientific evidence that confirms that breastmilk is associated with caries development. This relationship is complex and contains several confounding variables, mainly infection caused by mutans streptococci, enamel hypoplasia, intake of sugars in varied forms and social conditions represented by parental educational and socioeconomic level.”

One thought on “Amning och karies

Comments are closed.