Mjölkstockning

Har en känsla i kroppen… Konstig. Det verkar som att mjölkstockningsfrekvensen ökar kring fullmåne. Kollade i min kalender där hjälpmammesamtalen står (vad de handlat om) och jajjamän, aldrig så många som kring fullmåne!

Amningshjälpen har på hemsidan Allt från A-Ö där man kan läsa om mjölkstockning. En infosida samt ett litet faktablad.
Många tycker att kalla vitkålsblad från kylen funkar underbart, de har en antiinflammatorisk effekt också sägs de. När de blir varma kan man byta till nya kalla.

SPC-flakes är specialbehandlad havre som förebygger mastit, bröstinflammation. De utvecklades först till mjölkkor, de får inte bli sjuka så mjölken uteblir så man förstår ju hur effektivt det är. Ges också till personer med tex inflammatorisk tarmsjukdom med mycket goda resultat. Finns på de flesta apotek eller i hälsokosten.
Här är Amningshjälpens faktablad om flingorna.
Produktfakta
SPC-Flakes Säljs receptfritt i välsorterade hälsokostaffärer och på apotek med artikelnummer 20 05 05. Inga biverkningar har rapporterats från de tiotusentals personer som ätit AF-produkterna.

Lantmännen har en artikel i sin tidning Grodden på sidan 15.  


AS-faktor anses vara ett mirakelmedel!
Något jag helt saknar evidens för är huruvida sesamolja är antiinflammatoriskt. Att massera med ekologisk sesamolja är som en dröm anser vissa, att det är antiinflammatoriskt i sig. Å andra sidan är det ”fel” balans av omega 3 och 6 i så då blir det ju inflammatoriskt. Men om man stryker på det PÅ bröstet så kanske det verkar antiinflammatoriskt. Hursom får det ju vara ekologiskt, Kung Markatta har ekologisk sesamolja vet jag.
Något annat som jag saknar evidens för är ricinolja. Det är ju drivande på alla plan så rimligen borde det kunna ha någon effekt om man smörjer det på ett stockat bröst. Vad jag hört (endast hörsägen!) så ökar det cirkulationen, lindrar smärta osv. Det är ju gammalt och beprövat så det KAN ju ligga något i det!