Teknik

Jag verkligen ÄÄÄÄLSKAR teknik och tekniska prylar och hjälpmedel.
Jag går tex hos en tandläkare för sådana med tandläkarskräck (fast jag är inte sån, på riktigt alltså) för att han har datorstyrd bedövning…
Damen i apparaten säger typ ”tryck” och sedan ”släpp” och sedan ”tryck” och … ja, ni fattar. Jag motiverar det hela med att de dels är SUPERTOPPEN och dels att allt blir bättre gjort (man slipper stora klumpiga sprutan ni vet). Men själva hantverket, hur han borrar och hur hon håller sugen och allt det där andra måste ju vara tiptop annars blir ju resultaten inge bra alls. HUR bra bedövningen än är lagd. Och bedövningen tar skitlång tid att lägga med den där precisa apparaten.

Va menar jag nu då?
Jomen varför kan inte barnmorskorna få jobba ihop med nån? Varför skall bara tandläkaren och kirurgen ha små hantlangare? Varför kan inte barnmorskan få ha en kollega i form av en annan barnmorska, en undersköterska eller en doula som hjälper till och servar och håller och trycker och släpper?

Det är faktiskt taskigt att vården ALLTID är där man gnager av och skär ner. Vem orkar demonstrera när man är gravid och rädd att föda? Vem orkar gapa och skrika när man är nyförlöst och märkt av ett trauma för resten av livet (nä, tro inte att det finns pengar SEDAN för att du skall få gå och prata med någon om det du upplevde var jobbigt, det får du älta i forum som Familjeliv eller ”April-2011-listan” på nätet och HOPPAS att du råkar träffa på rätt personer som ser DIG och inte allt annat man kan störa sig på hos folk).

Jag har inga trauman bakom mig. Mina journaler ser ut ungefär som jag uppfattade mina förlossningar. Men de som kommer till oss doulor, de som har varit med om något jobbigt, DE kan ha en till synes ”normal” journal fast inuti, inuti själen, är det svart och fullt med adrenalin som pumpar så fort man säger ordet förlossning. Och de kan ”råka” bli gravida igen.

Sedan har vi alla andra, som vill arbeta preventivt. De som vill korta ner förlossningens längd, undvika kejsarsnitt och som vill ha en positivare förlossningsupplevelse. De som läser studier och förlitar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet sedan urminnes tider och har med en känd person som de känner sig trygga med och som de litar på och som själv har erfarenhet av förlossningar. De tar med en doula.