Michel Odent

Åsa & Frida som i MammaStudion och Michel Odent!
Här är jag och Åsa tillsammans med Michel Odent! WOW vilken föreläsning…

Jag lovar och svär, på heder och samvete att under alla mina kommande uppdrag försöka låta bli att tjata om att mamman ska dricka och kissa (det får en ev partner sköta, alltså för sin egen del!!!).
Jag lovar och svär att så långt det är möjligt, på mammans villkor, försöka förhindra minsta lilla intervention.

Jag blir så super-duper-ultrapeppad när man hör en man av detta rang berätta om oxytocin, endorfin, adrenalin och vasopressin. Allt är så fint och naturligt ordnat i kroppen. Vi måste bara se till att LYSSNA och försöka förhindra att miljoner år av evolution inte går till spillo med hjälp av alla kortsiktigt bekväma interventioner. När vi är inne och pillar och stör mamman i hennes fantastiska förlossningsarbete, stör vi det evolutionen ordnat i tur och ordning.
Att vasopressinets roll under förlossningen är att se till att mamman sparar på sig vätskan så att hon inte blir kissnödig (en full blåsa hindrar barnets väg ut) och behöver avbryta sitt inre arbete hade jag ingen aning om. Som jag har tjatat om drick (läs: saft) , kissa, drick (läs: saft), kissa…
Och som sann LCHF:are blev jag ju minst sagt glad över att höra glukosets (saft, saft, saft…) negativa effekter på barnets blodsocker-insulin-levermetabolism-gulsot. Men å andra sidan brukar den där kassen med godis, frukt och nötter föräldrarna släpat med sig till förlossningen bli stående eller bara nyttjas av den icke födande parten ; )
Men som vanligt lovar jag på heder och samvete att vara mamman till lags. Hur det än blir finns jag där för henne och hennes familj! Å va roligt det ska bli på nästa förlossning : )