Fostervatten?

När jag pratar med ”mina mammor” (de jag ska doula oftast) så kommer inte allt för sällan frågan upp: ”Är det fostervatten eller inte?”
Något är annorlunda, det känns inte som en flytning, det luktar inte som kiss men ÄR det vattnet som gått??

Jag minns när jag läste obstetrik på sjuksköterskeprogrammet. Då fick vi lära oss att man kunde ta ett litet test, som lackmuspapper ungefär, för att kolla om det var fostervatten. När jag pratar med barnmorskor idag så finns det inget sådant test. Man vet helt enkelt inte säkert om det sipprar fostervatten

Och så såg jag på ett avsnitt av det amerikanska Förlossningskliniken. De var på Baylor i Texas och där fanns det en läkare, dr. Hermel, och hon berättade att det var enkelt att ta reda på om det var fostervatten eller inte. Man stryker bara lite av vätskan på ett mikroskopglas och när det torkar får man resultatet. Om det är fostervatten kornar det sig men om det är flytning så strimmar det sig. Så korn=fostervatten. Lätt som en plätt verkade det i allafall.

På de förlossningsavdelningar jag har varit på har jag då aldrig sett ett mikroskop så här förblir det ett olöst mysterium om vattnet gått eller ej…

2 thoughts on “Fostervatten?

  1. Jodå,vi har mikroskop på förlossningen:-) Vet att gyn.läkarna kollar i den om dom skall se om det är fostervatten:-) Mvh Caroline(Blivande doula som jobbat på förlossningen)

Comments are closed.