Profylax för unga föräldrar i Göteborg

Idag har jag varit på introduktion/information om profylax för unga föräldrar i Göteborg. Eva-Maria samlade på uppdrag av Stadsmissionen ihop ett gäng barnmorskor (och mig…). Eva-Maria berättade om upplägget på hennes profylax (jag har ju varit vikarie för henne så jag var lite bekant med konceptet) och vi andra kom med feedback och idéer.

Jag visade lite rebozomassage när vi höll på med rebozo-tekniker. Ingen av barnmorskorna hade sett det förut så det var roligt att få dela. De fick prova och tyckte såklart det var jätteskönt.

Vi avslutade med en avslappningsövning på Saccosäckar. Eva-Maria guidade oss och herregud vad skönt det var.

Två saker var extra roligt för mig:
1. Barnmorskan som tog emot mitt första barn var där. Det kändes mysigt 🙂 Vi pratade och hon berättade att hon var ganska färsk då (precis som barnmorskan som var med när jag föddes, som JAG har jobbat tillsammans med på Östra!) när vår äldste föddes på Mölndal för drygt 14 år sedan.

2. Jag kände igen en av barnmorskorna (nåja, hon är student ännu) på något sätt. När jag skulle fråga så frågade hon mig ”Vi känner varandra sedan tidigare eller?”. När jag jobbade på förlossningen 2010 som undersköterska på Östra så skulle jag in på ett rum. Någon sa till mig (för att jag var doula redan då) ”Det är en doula därinne!”. Jag minns inte vad jag gjorde på rummet men jag var ju ganska färsk doula och det enda jag kommer ihåg och som etsat sig fast i minnet var den här kvinnan, Doulan. Hon satt där så vacker med en grön tröja. Alldeles lugn och fridfull. Jag har frågat efter henne flera gånger men aldrig lyckats få fram vem hon var. Men nu minsann. Hon gick doulautbildningen 2000 för Sofie André så hon är en av de första här på Bästkusten. Äntligen fick jag reda på vem hon är och så himla kul att hon ska bli barnmorska!