Gammalt från TV4

Kollegan Pia i Halland delade ett klipp från TV4 Nyhetsmorgon från januari 2014. Ett gammalt som sagt men intressant om man orkar kolla hela halvtimmen. Saknar dock en del saker som jag listar nedan.
Nu är det ju tittarnas frågor de tar upp, ”Skador efter EDA?”, mer intressant tycker jag dock frågan är ”Biverkningar av EDA?” Man kan läsa mer på tex 1177, låååångt ner på sidan står det om biverkningar. Och sist men inte minst ”Påverkan på barnet?”. Eva-Maria har skrivit ett mycket bra inlägg på Barnmorskebilens blogg om detta och informerat val.
Alternativa smärtlindringsmetoder till läkemedel och det sjukhuset kan erbjuda var ju ganska knapphändigt. Så vitt jag vet finns ingen TENS-apparat att låna i Göteborg, den får man hyra själv (vilket inte alls är en dum idé i och för sig, den kan man ha mycket nytta av).
Två böcker rekommenderas, givetvis av Gudrun Abascal, barnmorska i Stockholm. Visst, böckerna är bra, men varför inte ha med allas vår Susanna Heli’s bok Föda utan rädsla? Som förberedelse är den en ren och skär handbok för mamman och en eventuell partner. Lättläst och tydlig. Finns som e-bok på Adlibris för 29:- (79:- på engelska).
Sedan får jag väl ändå säga att jag tycker de kunde ha nämnt doula. Åtminstone i samma mening som att man kanske har en partner med sig till förlossningen. Man kanske också har en doula med sig. Vi är ju ändå ett stort gäng som jobbar flitigt runt om i Sverige för att försöka ge de födande en positiv(are) förlossningsupplevelse.