Doulaskolen

I en av grupperna på Facebook var det en som frågade var man kunde utbilda sig till doula. Några var snabba och föreslog att gå FörlossningsGruppens utbildning med mig och Åsa. En föreslog Doulaskolen i Norge. Jag blev nyfiken då jag inte har så bra koll på deras utbildning.

SKÄMS på mig säger jag bara! WOW vilken utbildning! 19 helger från april 2015 till examen 2017. Under utbildningen måste man även ha gjort 30 behandlingar.

Jag är verkligen imponerad! Jag vill verkligen sträva efter att utöka vår utbildning här i Sverige. När jag läste innehållet så är det ju en en kombinerad förlossningspedagog-doula-utbildning med fördjupning kan man ju säga. Då skulle vi kunna säga att vi delat upp vår. Förlossningspedagogutbildningen var ju på min tid fyra helger utspritt över ett år och man var tvungen att vara ODIS-doula. Dvs att man skulle ha gjort sina tre första förlossningar efter doula-utbildningen, skrivit provet och läst litteraturen. Med doulautbildningen blir det då sex helger på ett och ett halvt år. Vår doulafortbildning har ju även block tre vilken är en helg där ena dagen alltid är samma och andra dagen beroende på kursledarens intresse och utbud. På det viset kan man ju i och för sig få till en liknande som i Norge fast man får resa runt lite, oftast till Göteborg, Stockholm eller Lund. Fast det är ju fantastiskt trevligt!

Så vad är jag sugen på?

 • Akupressur är jag ju helt såld på och använder flitigt.
 • Aromaterapi likaså.
 • Blomsteressenser är jag inte alls bra på, använder bara Rescue Remedy vid behov hemma. Barnen tycker att den funkar. Äldste sonen fick den när hans trumhinna sprack när vi var utomlands. Han hade så galet ont, vi körde alla förlossnings-smärtlindringsmetoder jag kunde komma på, några var mer effektiva än andra.
 • Homeopati är jag dålig på även om jag blivit homeopatiskt behandlad som liten.
 • Massage, tja, ingen utbildning men massageterapeuten Vicky går ju i god för att mina händer fyller en mycket god funktion.
 • Babymassage, jag har gått babymassagekurs med mina egna men ingen instruktörskurs, det överlåter jag till min fantastiska barnmorska Heidi som jobbar på Östra och håller babymassagekurser. I framtiden kanske, i mitt lilla SPA för gravida, kan jag och partnern köra babymassage privat medan mamman float:ar i floatingtanken. 
 • Zonterapi, har ju funderat på att bli medicinsk fotvårdsterapeut så då får ju det bli en del av det hela, massera och klämma fossingar på gravida hade ju varit gött!
 • Pendel, nä, inget jag har provat, min mamma har en som hon använder ibland men jag är inte riktigt där ännu.
 • Biodanza… hade jag aldrig hört talas om, Dancing for birth är nog mer min grej om jag ska välja. Kollade lite snabbt på kurser.se och hittade följande:
  Personlig utveckling genom dans – Biodanza  Att lära genom rörelse är något av det första vi gör i livet. Biodanza är ett system av mänsklig integration, ekologisk renovering, rehabilitering och emotionell återinlärning av de ursprungliga funktionerna i livet. Systemet består i att framkalla upplevelser genom musik, sång, rörelse och teamwork. Biodanza som fenomen sprider sig över världen genom att de som utövar det har sett goda resultat i sina personliga liv och därför vill fortsätta att sprida systemet vidare. Biodanza kommer utsprungligen från Chile där Rolando Toro Araneda skapade systemet på 60-talet. Sedan dess har systemet fått många anhängare över hela världen. Prova du också, du kan välja om du vill gå en hel termin eller gå på drop-in.
  Mja, jag avvaktar den, verkar kul och intressant men jag har fullt upp just nu med annat!
Något som jag kom att tänka på att det var väldigt mycket ”flum” som en väninna till mig skulle sagt och lite knapert med amning och anknytning. Jag förstår dock att fokus ligger på graviditet och förlossning, inte SÅ mycket på tiden efter.