Doulauppdrag, kvantitet eller kvalitet eller både och?

Vi har haft en diskussion på vårt doula-forum angående uppdrag. Frågan var nog från början ställd för att stämma av trenden, går den upp eller ner. Några uppfattade nog att diskussionen blev mer åt ”Jag har/tar JÄTTEMÅNGA uppdrag så jag är bästa doulan!” när olika doulor ”redovisade” antal uppdrag per år.
Jag fattade det i alla fall som att tanken var att få en känsla för om vi blir anlitade mer och mer.

Själv håller jag mig ganska stadigt på ungefär 10 uppdrag per år. Det är lagom tycker jag. Ibland klumpar det ihop sig och ibland vill jag vara jourfri och ledig.
Det är ju en påfrestning att ha jour på sätt och vis. Man kan inte vara spontan och dra iväg till vänner över helgen om de bor en bit bort. Man kan inte käka vitlök. Har man något superviktigt (kan ju vara ett sedan länge inbokat läkarbesök för en själv eller barnen, namngivning/dop, bröllop eller annat) måste man se till att kunna fixa backup.
Det löser sig allt som oftast till det allra bästa och de allra flesta föräldrar har ju full förståelse för att DETTA är mitt jobb och själva förlossningen vill en doula inte missa! Det är ju liksom själva kärnan i uppdraget! Men jag är ju också en människa som har mänskliga behov. Vill inte missa min farmors begravning eller min bästa väns bröllop. Och en del bokar doula i v 4 i sin graviditet, det är inte alltid jag vet vad som kommer finnas i min kalender om dryga 30 veckor!

Ibland tackar jag nej och ibland tackar föräldrarna nej när jag säger att jag redan är bokad. Helt rättvist tycker jag, föräldrarna får bestämma om de vill ta ”risken”. En del vill gärna ha en viss doula även om hon är uppbokad beroende på doulans kunskaper och erfarenheter och har inget emot att ”dela jourtiden” med andra föräldrar.

Men vår doulagemenskap växer och jag och Vicky till exempel arbetar tätt ihop med uppdrag, backup och amningskurserna. Hon är GULD värd för mig!
Det är så härligt att vi blir fler och att alla är så olika, det ökar ju chanserna att ALLA föräldrar ska kunna hitta en doula som passar just dem!