Avnavling

Här kommer lite länkar och info om avnavling 🙂

 I princip kan jag förklara det så här om vi utgår från en fysiologisk födelse (naturlig och normal):
  • Bebisen föds ut genom förlossningskanalen och en del av barnets blod finns kvar i moderkakan (ca 1/3), därför pulserar navelsträngen fortfarande när barnet är framfött.
  • För att anpassa sig till den nya miljön tar bebisen sitt första andetag, luft skall nu fylla alla alveolerna i lungorna och blodet som finns i moderkakan (som tillhör barnet) hjälper barnets cirkulation att fylla alla organ med järnrikt blod. Om barnet är lite medtaget och inte andas direkt (därför kollar man inte APGAR förrän efter en minut första gången) hjälper moderkakan barnet med cirkulationen och att fylla på sitt system.
  • Vid förlossningsögonblicket är givetvis hormonernas roll avgörande. När barnet föds och barnets egna system rullat igång för att syresätta barnets blod skickas signaler till moderkakan. Dessa signalerna ingår i hela födelseprocessen, dvs att barnet tar sitt första andetag, kravlar upp på mamman mot bröstet som i sin tur stimulerar livmodern rent fysiskt att dra ihop sig och när barnet ligger hud mot hud och tillslut ammar frisätts massor av oxytocin som drar ihop livmodern och minskar blödning från platsen där moderkakan just fäste mot livmoderväggen. Moderkakan kan nu slutföra sitt uppdrag. Kärlen sluts och anslutningen mellan mor och barn upphör.
  • När barnet föds ändras temperaturen för navelsträngen, denna temperaturförändring gör att den gelé som omsluter kärlen i navelsträngen (Wharton’s jelly) liksom förstör navelsträngen (strukturförändringar i cellerna) så att barnet inte skall förblöda eller få in bakterier genom kärlen i sitt blodomlopp. Detta tar en liten stund (givetvis beroende på omgivande temp) men om naturen får ha sin gilla gång behövs egentligen ingen klampning av navelsträngen. När barnet föds är navelsträngen till en början tjock och ser ut som en gammaldags telefonsladd. Vartefter pulsationerna avtar blir den slappare och därmed längre. Om barnet föds med kort navelsträng blir den alltså längre med tiden så att barnet kan krypa närmare mammans bröst. Finurligt.
  • Moderkakan släpper lättare om den är tömd på blod, urlakad och slapp (fråga mina doula-elever om jag kan gestalta detta…). Så fort moderkakan släppt kan livmodern påbörja sin resa tillbaka till päronstorlek. Allt för att minska blödningen från ytan där moderkakan satt (som nu krymper).
  • Normalblödning efter förlossning ligger på 500-1000ml. Studier visar att om mamman får syntetiskt oxytocin intramuskulärt direkt efter förlossningen för att snabba på livmoderns sammandragning minskar blödningen i genomsnitt med 127ml.