Över tiden?

Det här med att ”gå över tiden” är ju väldigt olika för olika personer.
En del tycker att två veckor är ingenting medan en del tycker att två dagar är en plåga.
Rent teoretiskt brukar jag, när jag doular, lita mer på mammans datum för den stundande förlossningen än på ultraljudet (det är ju en historia för sig, har haft låååånga, intressanta, samtal med en av doulorna här som var ultraljudspecialist i USA). De där två veckorna hit eller dit är ju ofta helt naturliga, en del barn behöver växa till sig lite mer, andra kommer av någon outgrundlig anledning lite tidigare. Det är liksom första gången i livet som vi bara får ställa in oss på att gilla läget och släppa kontrollen över planeringen!

”Men VAAAAD kan jag göööööra?!” får jag ofta som fråga.
-För det första, ta det lugnt! Latensfas (den första fasen i förlossningen där livmodertappen mognar, mjukar upp sig, vinklar sig framåt, förkortas och börjar öppna sig) kan ta tid. Flera veckor ibland. Slemproppen kan gå och komma igen. Det är inge kul att ha hetsat på i latensfasen så när det aktiva öppningsfasen är ett faktum är alla krafterna slut. Det bäddar för utmattning helt enkelt.

-Skriv ett brev till barnet (eller barnen). Avsluta graviditeten, knyt ihop säcken, ta steget över tröskeln till förlossningen. Skriv från själen, skriv om hur graviditeten har varit, bra och dåligt, vad som väntar, vad ni ska göra, om det finns syskon, berätta om dem. Skriv om hur det ser ut hemma, om hur du tänker att förlossningen ska bli (fokusera då på känslan, inte detaljer så som ”jag vill ha lustgas”, det kan vi inte styra över men hur förlossningen än blir vill vi ju ha en genomgående skön, bra, humoristisk, meditativ, … känsla, givetvis beroende på vad DU är för en person). Du kan planera att ge brevet till barnet i framtiden eller bara spara det själv, som en milstolpe i livet.

Jag hittade en av min mammas gamla dagböcker på vinden när jag var runt 30 och satt och läste om dagarna runt min egen födelse. Helt fantastiskt! Mamma försökte föda mig i flera dagar, tillslut röntgade de henne och konstaterade ”Relativ in- och utgångsträngsel” och det blev kejsarsnitt. En spännande resa för min mamma! Sedan beställde vi mammas förlossningsjournal och jag fick riktigt dyka några decennier tillbaka i tiden. Det bästa var nog när mamma berättade om den fantastiska barnmorskan och det visade sig att henne hade ju JAG jobbat med!!! Nu är hon väl medveten om vilket gott intryck hon gjorde på min mamma vid snittet, alldeles ny barnmorska som hon var då!

-Meditera till ditt barn. Vill du inte skriva brev eller är du typen som gärna mediterar så ta chansen att knyta an redan nu!

-Gör bara saker som främjar oxytocinet i kroppen. Det är ett hormon som inte kan finas samtidigt som stresshormoner (adrenalin mfl) och som insöndras i kroppen när du mår bra, när det är kärlek, massage, vid orgasm, amning mm,  OCH som är verkstimulerande (därför oftast förknippat med förlossning och även det syntetiska Syntocinon (SE) eller Pitocin (US/EN) som dock INTE har några som helst lugnande effekter om de inte sprutas direkt in i hjärnan, under förlossning får man det i blodet). Tycker du det är helt underbart att gå en promenad så GÖR det! Är det bästa du vet att bada, GÖR det! Tycker du hellre om att lyssna på musik eller äta en god middag så GÖR det! Du förstår säkert poängen, må-bra-saker är bra J Ibland kanske det är praktiskt omöjligt men då får du helt enkelt fokusera på något annat bra! En ”färdknäpp” kanske?

Läs mer om oxytocin här.
Läs mer om den syntetiska varianten som används som verkstimulerande under förlossning i FASS.

-Ricinolja. Ricinolja är drivande. Vid peroralt intag sätter det fart på tarmarna, ofta så till den milda grad att du kan fråga dig om du känner att du vill föda barn efter en tvådagars magsjuka? Brukar vara mindre optimalt. Köp kallpressad, värm lite och massera magen istället. Mjukt och fint. Den drivande effekten blir inte tillnärmelsevis lika magsjukekraftig och är det dags så är det dags!

-Massage. Boka tid för en igångsättningsmassage. Under graviditet är det få massörer som stimulerar vissa punkter som, om man är känslig, kan sätta fart på en förlossning. Har du däremot passerat ditt beräknade datum kanske det kan vara värt att avnjuta en härlig, oxytocinhöjande massage?
-Akupunktur. Det finns många, speciellt barnmorskor (känner flera!) som utför både förlossningsförberedande och igångsättande akupunktur. Även om det kanske inte blir förlossning ögonaböj brukar de flesta tycka att det var skönt, avslappnande, en skön känsla, smärtlindrande osv. Tids nog kommer ju faktiskt förlossningen! De jag har rekommenderat akupunktur har ofta bara fått två behandlingar innan det tagit fart (förutsatt att beräknat datum är i faggorna!)
Vill man inte gå hela vägen och köra ”helkroppsakupunktur” så kan man prova öronakupunktur. Har jag också namn att rekommendera.

Läs mer om öronakupunktur här.
Här är en gör-det-själv-sida för att dra igång det hela med tex akupressur!
denna sida finns tips på engelska 🙂 
Har man en doula får man förhoppningsvis alla tricks of the trade serverade på ett silverfat! 😉