Fick ett brev av en mamma

”Måste bara göra ett inlägg om smärtlindring…

Har du mammor som fuskat det allra minsta med andningsförberedelserna så som jag gjorde den här gången är min rekommendation TENSoch KVADDLAR!
Fantasktiska saker anser jag.

Får uppfattningen av en del barnmorskor att en del kvinnor undviker kvaddlar för att de är rädda att det ska göra ont. Jag är kanske naiv, och har aldrig haft tanken på ryggbedövning och förstår inte riktigt vad den gör och vilken smärta den tar, men att smärtan från kvaddlar skulle vara signifikant i förlossningssammanhang kan inte jag förstå.

MEN de ska läggas djupt. Fortfarande lever det kvar hos en del barnmorskor att de tar bättre om de läggs ytligt. Så är det inte. Forskning (kom för ca 4 år sedan) har visat att de tar lika bra om de läggs lite djupare.
Fick ett eget bevis på det, då det är två barnmorskor som lägger samtidigt och jag vid ena tillfället inte brydde mig om att be dem lägga djupt, utan en la djupt och en ytligt.
Fortfarande helt hanterligt, men det var intressant. Som vanliga getingstick kontra jordgetingstick kanske…

Å så får de inte glömma målbilden!”

Forskningen skedde faktiskt på Östra om jag inte minns fel och det är ju bra för mig som doula att ha i bakhuvudet, påminna om att de skall läggas djupt helst : )