Cytotec-skandalen i Sverige

En av våra kollegor i Skåne, Xana Da Silva, skrev en insändare till Sydsvenskan om Cytotec och andra skandaler inom förlossningsvården och den blev publicerad i fredags!
Artikeln (här nedan), ”Hellre säkerhet än låg kostnad”, finns på sidan B27!
Hellre säkerhet än låg kostnad
Det finns en tendens inom graviditets- och förlossningsvården att börja använda medicinska behandlingar utan att ifrågasätta eller forska på lämpligheten först.
På 1930-talet röntgades alla gravida kvinnor, tills man upptäckte att detta orsakade barncancer.
På 1960-talet fick många gravida neurosedyn, vilket gjorde att hundratals barn föddes utan armar och ben. Då fick man sluta ge neurosedyn.
Vid något tillfälle fick vården för sig att man skulle klippa navelsträngen omedelbart efter födelsen. På senare år har forskning visat att tidig avnavling är skadlig för både barn och mor. Flera sjukhus i Sverige har nu ändrat sina rutiner, men långt ifrån alla.
Nu ger flera svenska sjukhus Cytotec till gravida för att sätta igång förlossningar. Detta trots att läkemedelt enligt FASS absolut inte får ges till gravida. Cytotec är en magsårsmedicin!
Läkemedelt ges trots att man sedan 1990-talet vet att cytotec är förenat med oerhörda risker och är livsfarligt för mor och barn. Cytotec ger värkar som är betydligt kraftigare, mer utdragna och smärtsammare än vanliga värkar. Detta leder till att bebisen kan utveckla allvarlig syrebrist, som kan ge hjärnskador eller död. När syrebrist upptäckts, måste urakuta kejsarsnitt göras och barnet måste ofta vårdas på neonatal.
Cytotec kan dessutom orsaka kvarhållen moderkaka och livsfarliga blödningar efter förlossningen. Det är också välkänt att Cytotec kan orsaka ruptur av livmodern (att livmodern brister) och fostervattenembolism, vilka är extremt farliga tillstånd som många kvinnor och barn dött av.
Läkare uppger att de använder Cytotec för att det är billigare och sätter igång förlossningar snabbare än godkända läkemedel för igångsättning.
Är det inte dags att kvinnors och barns säkerhet får högre prioritering än kostnad och effektivitet?
Är det inte dags att vi kräver att kvinnor och barn får en säker, trygg och beprövad vård?
XANA DE SILVA
doula & förlossningspedagog