Min sista förlossning

Nu lät ju rubriken som värsta domedags-kommentaren men så är det verkligen inte. Jag tänkte bara, som en ”tribute to” en värld med positiva förlossningar, bidra med min egen historia.

En mörk höstkväll började något som senare skulle bli ljuva, förlösande vågor av nytt liv. De kom inte särskilt regelbundet men eftersom det beräknade datumet för dagen BEBIS hade passerat för 11 dagar sedan kändes det som att inom en snar framtid skulle vi vara fem i familjen. Jag börjar med TENS-apparaten.
På efternatten låg jag sedvanligt på höger sida i sängen eftersom min foglossning tvingat mig till det det senast halvåret ungefär. När vågorna svepte genom min kropp kändes det som att någon tog stryptag om mig och jag lyckades på något sätt få på mig min pulsklocka och mitt pulsband under brösten, strax ovanför magen. När varje våg kom gick pulsen ner från mellan 110 & 120 till ungefär 70 eller 80 minns jag. TENS:en är min bästa vän just nu.
Jag ringde till förlossningen och berättade stolt att när varje sammandragning av livmodern kom sjönk (!) min puls till 80. Barnmorskan lät lite tveksam men hon sa att vi var välkomna att komma in när vi kände att det var dags. Eftersom det var tredje barnet skulle det ju kunna gå fortare än förväntat men vi tänkte lämna bröderna på förskolan och hinna med frukost innan vi åkte in.
Sagt och gjort, runt 9 på förmiddagen vaggade jag in på Mölndals lugna förlossningsavdelning. Vi hade övat oss där med de andra två och gillade den avslappnande, lugna och trygga atmosfären.
Första gången var planen Förlossnings-BB som det kallades, ett lite större rum med bad och en tanke om att vilja föda så naturligt som möjligt. Då kom vi in klockan sju på morgonen men klockan åtta kom de in och undrade om vi hade något emot att föda på ”normalen” då det var personalbrist där. Vi blev lovade rum med bad och följsam som jag är tyckte jag såklart inte att någon annan skulle bli lidande av att jag ville föda naturligt. Klart jag delade med mig av min barnmorska!
Vi packade ihop oss och flyttade en våning upp och badade där istället. 21:55 den kvällen, efter mängder av akupunktur, lustgas, värkstimulerande och slutligen även ryggbedövning (EDA) kom en liten glad kille ut. Men vi var nöjda, jag minns inte så mycket (all lustgas ger ju gärna minnesluckor) mer än att alla var snälla.
Till denna sista förlossning hade jag förberett mig. Hade läst att man skulle slappna av (!). På toa hemma hade jag ett Lamaze-kompendium som jag nog aldrig kom längre än till sidan sju i. Det verkade fantastiskt komplicerat att slappna av och föda! Men i någon kommersiell mamma-/väntabarntidning hade jag även läst att det var viktigt med FOKUS.
Så nu skulle jag ha fokus. På att slappna av. Hela tiden. Och så skulle jag ta kvaddlar. Eftersom jag är reumatiker hade jag redan inför nr två träffat en anestesiöverläkare som konstaterade att en EDA aldrig skulle komma att bli aktuellt. Detta eftersom lederna i ryggen i det området man lägger en EDA i är förstörda och risken för komplikationer i min rygg skulle vara för stor.
I min värld fanns alltså ingen ”sista utväg” -EDA. I min värld var allt mitt eget ansvar, jag fick se till att ha fokus på avslappning hela vägen igenom. Och TENS.
Som sagt kom vi in runt nio tiden, efter en titt i journalen närmare bestämt 09:35. Det enda jag gör är att fokusera på att slappna av. Det är rätt svårt. Typ skitsvårt. Men jag fokuserar. Jag är 4cm öppen och vet att förlossningen är igång. Jag vill ha lustgas igen. Det får jag. Vi vill ha CTG-kurvan på så att Alx kan hjälpa mig med sammandragningarna. Så jag hinner få fokus innan vågen sveper tag i mig.
Jag får professionellt stöd, en barnmorskestudent. Hon går med en av de bästa barnmorskor jag kände till, Therese Joxelius. På BB första gången gjorde Therese stort intryck på mig när hon visade mig hur min förstfödde skulle få ett bra tag om bröstet. Är inte det som en Trisslott?! ”Plötsligt händer det!”
Jag vill ha mer lustgas. Det får jag. Det står i journalen: ”Frida ligger i sängen och andas.” Egentligen står det lustgas efter andas men det tog jag bort nu.
Jag vill ha akupunktur. Det får jag. Jag får frågan om jag vill ha glassdrink (det stod i mitt förlossningsbrev att jag gillar sånt!). Ja, tack! Underbart med student som bara står stand-by och gör allt för att man ska ha det bra!
Strax efter tre går vattnet. Jag är öppen 6cm och huvudet står ovan spinae. Jag fortsätter fokusera neeeråt. Jag får ta bort min TENS eftersom de vill ha en liten skalpelektrod på barnets huvud.
Jag tycker att lustgasen är kass och vill ha kvaddlar. Frågar om jag kan få ha lustgasen under sticken eftersom jag är lite sjåpig med sprutor. Det är så klart OK.
15:50 blir jag näst intill religiös. HALLELUJA! Det gjorde susen i korsryggen med lite sterilt vatten! Amen!
Halv fem får jag mer akupunktur. Det visar sig att lustgasen har varit trasig hela tiden. Jag har fått ett andetag (och visat OK) men sedan var ju mitt fokus avslappning, inte ”har jag fortfarande lustgas?”. Så gasen var ren placebo, tron att jag hade fullt ös i masken och att sammandragningarna måste vara starka (som de är mot slutet) gjorde i princip att jag klarade mig utan. De bytte aggregatet men när jag väl fick gas fick de sänka till lägsta!
16:54 födde jag lilla Mira i framstupa kronbjudning, jag låg såklart på sidan. 5316gram, 54cm lång, inte en enda bristning.
Det enda som jag i efterhand minns gjorde ont var mina fogar. En elak smärta som mjukat upp mina ligament för att min ”lilla” dotter skulle kunna komma ut utan att fastna på vägen. En negativ, outhärdlig smärta som ibland ryckte med sig mitt fokus till djävulens bakgård. Men vågorna som sköljde genom kroppen kom och gick och när det var lågvatten smet jag ut genom grinden, till framsidan, bort från Mephistopheles och hans glödande smärta.

5 thoughts on “Min sista förlossning

  1. Åh vad roligt att läsa! 🙂 Men så skulle jag kunna läsa förlossningsberättelser hela dagarna hihi! Vill också ha kvaddlar, kan man göra "hemmagjorda" tror du 😉

  2. Underbara förlossning =) Mycket trevlig läsning!! Blir sååå förlossningssugen så jag dööör ju snart =P

Comments are closed.