Folder

Jag håller på med en presentationsfolder som tanken är att jag ska lämna till personalen när jag kommer till sjukhuset med en familj.

På två sjukhus, som inte är så vana vid doulor, har jag fått negativ feedback från barnmorskor. Usch kan man ju tänka då, MEN, det knepiga är att de säger inget till mig, de pratar med mamman på postpartumsamtalet efteråt. DET tycker jag är dåligt. Inte skall mamman behöva försvara sin doula.

Nu senast störde sig barnmorskan på att jag skrev i min bok. JUST för att jag vet att barnmorskor kan känna sig kontrollerade brukar jag säga ATT jag skriver och VAD jag skriver och att det är fritt fram att läsa det som står. Familjen får alltid det jag skrivit på vårt postpartum/eftersamtal. Jag brukar skriva vad vi gör, hur det går, hur det känns, om och när det äts, kissas, kräks, skrattas osv. En doulas ”journal”. Förlossningen ur min vinkel.

Jag skriver ju även för min egen skull, för att jag tycker det är intressant och jag har flera gånger gått tillbaka till mina anteckningar och funderat på om jag kunde gjort annorlunda eller tänkt ”Vilken tur att jag gjorde så! Det blev ju jättebra!”

Gången innan handlade det om en gammal barnmorska som blev osäker på sin roll. Att hon inte visste vad hon skulle göra. ”Sköt ditt jobb och skit i mig!” känns det som att jag vill säga då. Att jag står och hjälper mamman med massage, påminner om avslappning och servar med dricka tycker inte jag inkräktar SÅ mycket på barnmorskans yrkesroll. Undersköterskor får ju lov att göra detsamma. Det är klart att om barnmorskan inte vet vad en doula är, gör eller kan vara bra för så blir det ju svårt att ta till sig en doula inne på salen. Men det känns lite som hennes uppgift att informera sig om sånt. Liksom nya förlossningsmetoder, sutureringstekniker eller vad för profylaxandning som är trenden för tillfället.

Det kan ju vara bra för en barnmorska att veta.
Och jag har absolut inget emot barnmorskor. Jag tycker det är världens häftigaste yrke. Jag hade gärna blivit barnmorska istället för reumatiker. Men livet har andra krav än vad man tänkt sig ibland och jag är jättenöjd som det är. Men jag tycker ändå att hantverket som de allra flesta barnmorskor pysslar med är helt fantastiskt, makalöst och underbart. Jag är stolt över yrkeskåren och mycket av det negativa med barnmorskor tror jag kommer ifrån ren och skär politik. Det finns inte pengar till ditten och datten och de kan inte arbeta utifrån ett mammaperspektiv som de hade velat. Alla PM och rutiner förstör ibland eftersom alla födande kvinnor inte faller inom ramarna.