Etik & moral

Jag är uppfödd med orden ”Bojkotta Nestlé!”
Det sitter hårt rotat i ryggraden sedan barnaåren att man inte köper Nestlé eller Findus (Findus ägs ju av Nestlé). Nu äger ju Nestlé halva världen, så livet kan bli lite bökit ibland.

Varför?
Nestlé har sedan många herrans år pysslat med ”Oetisk marknadsföring av bröstmjölksprodukter i utvecklingsländer”.
Thats why. Punkt slut.

”Men de har slutat med det för länge sen!” säger en del då, som vill fortsätta tvätta håret med Fructis-schampo, äta Kit-Kat och låta barnen handla från Glassbilen. Ja, det må hända, men tills jag ser BEVIS på att så är fallet så bojkottar jag dem så fullt ut jag bara kan.

Köpt är köpt brukar vi säga. Vi var hemma hos bekanta och alla barnen skulle få glass. ”Välj i lådan i frysen!” Störste sonen på 6 år kommer och viskar, ”Det är från Glassbilen, det är Nestlé…”
SJÄLVKLART får de käka glassen om den redan är köpt, men jag stöder inte ett ytterligare köp helt enkelt.

Jag förespråkar amning.
Vill man, eller kan man inte, amma så är det HELT OK. Men kvinnorna, de svarta, fattiga kvinnorna som varken kan läsa eller kan engelska. Att de köper ”formula” och ger sina barn är HELT förkastligt. De har inte råd att föda upp sina barn på det, de kan inte koka vatten och flaskor i den mån som behövs och bakterier förökas… barnen dör… och av undernäring eftersom formulan späds ut.
Gratisprover som räcker tillräckligt länge för att mjölkproduktionen skall avta…
Det är klart att reklam med feta/välnärda, vita ungar lockar dessa stackars kvinnor som inte förstår att den absolut bästa näringen kommer från dem själva.

Jag och många med mig bojkottar alltså fortfarande Nestlé.