Doula & kulturtolk

Shit vilken dag! Nu kom tröttheten över mig! Gick upp 04:00 i morse för att hinna med tåget till Södertälje kl 05 från centralstationen i Göteborg. Maken var snäll och steg upp lika tidigt och körde mig. Eva-Maria från Födelsehuset hämtade mig tillsammans med Anna-Karin, en barnmorska i Södertälje som är med och utvecklar Doula & kulturtolk i Stockholmsområdet.
På plats var också ett helt fantastiskt gäng doulor på sin dag fyra av åtta i utbildningen och barnmorskan Ulrika.
Vi hade redovisningar av förlossningstraditioner ifrån deras hemländer, för 50 år sedan och nu, i min grupp fick vi lyssna på Kenya, Nigeria och Turkiet. Tappade hakan många gånger och grät gjorde vi också. Herregud. ”Föda barn i Sverige är som att föda barn i himlen Frida!”. Ja, jag fattar, har man deras berättelser att jämföra med…
Sedan pratade vi latensfas, doulaväskan, när är det dags att åka in, oxytocin, stress och akupressur. Åh vilken dag! Jag är så glad att jag fått dela den med dessa fantastiska tjejer!
Nu sitter jag i koma på tåget. En timme kvar, maken är vänlig och hämtar också 🙂