Einar Egnell och Syster Majas Bröstpump

Min kollega från Trollhättan upplyste mig precis om att bröstmjölkspumpen uppfanns i Trollis! WOW! Va roligt! Så jag googlade…Såklart. Detta går att finna på Wikipedia:

Einar Egnells stora framgång som uppfinnare kom 1939. På en middag träffade han barnläkaren Gunnar Willers, som arbetade på Södersjukhuset i Stockholm. Dr Willers hade hört talas om Egnell som uppfinnare och han bad nu Egnell att konstruera en bröstpump för ammande mödrar. Den nya pumpen skulle vara konstruerad på några veckor, enligt önskemål från Dr Willers, men först 1944 var Egnell nöjd med den första prototypen. Pumpen provades med stor spänning på Södersjukhuset Avd 71 under överinseende av sköterskan Maja Kindberg, som var kritiker och rådgivare under utvecklingsarbetet. Pumpen överträffade alla förväntningar och fick namnet ”Systers Majas bröstpump”, för att hedra syster Maja Kindberg.


Den 2 januari 1946 började det nybildade företaget Pump AB Einar Egnell sin verksamhet med tillverkning och uthyrning av bröstpumpar till BB-avdelningar och mödrar. Verksamheten var först förlagd i Wicanders korkfabrik i Stockholm men flyttades senare till Trollhättan där Egnell fick en lokal på Stridsberg & Björk. 1959 inköptes en mindre verkstad vid Håjums industriområde och efter om- och tillbyggnad skedde överflyttningen samma år.


Exporten av pumparna skedde i första hand till de skandinaviska länderna men även till Holland, Schweiz och USA. Totalt tillverkades ca 25 000 Systers Majas bröstpumpar. ”Pump-Egnell” såldes 1971 till schweiziska bolaget Ameda AG, som under flera år varit agent för företaget. Einar Egnell fortsatte i företaget till 1975, då han som 95-åring förklarade att han gjort sin sista ritning för ”Pumpen”.

En spännande film på Vimeo hittade vi också, kolla gärna in den också 🙂