Långdistanslöpning?

Fick ett inlägg delat till mig på Facebook som var SÅ underbart. Länk till orginaltexten HÄR och nedan följer den:

Långdistanslöpning – Hur långt är det OK att springa egentligen?

12 MAJ, 2012
På sistone har det varit en del skriverier om långdistanslöpning i media. Tjejmarathon, Göteborgsvarvet, Vårruset, etc. för att nämna några. Vissa av loppen är väldigt långa, Tjejmarathon är exempelvis hela 5 mil (!). Är det verkligen OK att springa så långt?
Personligen anser jag att löpning är bra, men jag tycker att man måste dra gränsen någonstans. 2 mil eller nåt borde räcka. Längre än så har man faktiskt inget behov av att springa. Och någon gräns måste vi ju dra. Annars kanske några löpare aldrig slutar springa, och hur skulle det se ut?
För att inte tala om alla de som springer så långt att de får träningsvärk, mjölksyra, andningssvårigheter, yrsel, extrem törst… För vems skull springer de egentligen? Knappast för sin egen. Det är förmodligen någon tränare med kontrollbehov i bakgrunden som får utlopp för sina egna prestationsbehov genom löparen.
Visst är det bra med motion, men det finns ju så många andra sätt att träna på än att springa långt. Man kan lyfta vikter. Man kan simma. Man kan spela golf. Så bara för att man begränsar löpningen finns det ingen risk att någon idrottare ska lida brist på motion.
Dessutom är det ganska äckligt, nästan perverst med långdistanslöpare. De blir så himla svettiga och flåsiga. Jag har ingen lust att se svettiga andfådda människor flasha sina kroppar mitt i städerna. De kan ju visa lite hänsyn, gå undan lite och dölja sig så mycket det går.  Det är ju ändå en väldigt kort tid av ens liv som man lägger på löpning, den perioden kan man ju faktiskt hålla sig undan.
För att summera: Jag är alltså inte emot löpning, inte alls. Det är något fint och naturligt. Men bara om man springer max 1-2 mil. Springer man längre är det äckligt och onaturligt, och dessutom har ingen behov av att springa så långt. Vill man ha mer motion efter 1-2 mils löpning kan man spela golf.
(Fotnot: Detta inlägg är en ironisk analogi som egentligen handlar om något helt annat än löpning, om det nu inte skulle vara uppenbart. Egentligen tycker jag att alla ska välja själva hur långt de vill springa. 5 mil, eller inget alls. Inte min business, så länge det inte är jag som springer. Inlägg om det riktiga ämnet kan följas exempelvis härhär och här)