Inkapsling av moderkaka

Det finns många orsaker till att mamman vill ha moderkakan kvar efter förlossningen. En del vill ta med den hem och plantera den i trädgården, en del vill göra vackra avtryck med den, en del vill göra en homeopatisk tinktur eller pulver att använda i medicinskt syfte och andra vill helt enkelt bara äta upp den.

Vill man äta upp den finns det lite olika alternativ, färsk, tillagad, torkad till pulver, allt på en gång, lite i taget, i kapslar. Bara fantasin sätter gränser.

Jag har fastnat för inkapslingen för att det är enkelt, smidigt och kapslarna varar i princip för evigt. Jag gör detta först och främst för föräldrar som jag doulat. Då blir processen enkel och smidig för alla. Placentan tillreds i hemmet hos mamman så ingen tredje part behöver blandas in. Mer info under doulasamtalen.

Vi är inte så många inkapslare i Sverige ännu men här kan du läsa mer.

Du kan läsa mer hos Rannveig och Douladags eller hos Sara och Moderkakan.

Artikeln i GT 2014-01-29

Vetenskapliga artiklar

Human placenta processed for encapsulation contains modest concentrations of 14 trace minerals and elements

Presence and concentration of 17 hormones in human placenta processed for encapsulation and consumption

Does eating placenta offer postpartum health benefits?

The Conspicuous Absence of Placenta Consumption in Human Postpartum Females: The Fire Hypothesis

Placentophagia in Humans and Nonhuman Mammals: Causes and Consequences

Human Maternal Placentophagy: A Survey of Self-Reported Motivations and Experiences Associated with Placenta Consumption

In Search of Human Placentophagy: A Cross-Cultural Survey of Human Placenta Consumption, Disposal Practices, and Cultural Beliefs